• Vyhledávání
  • Zapomenuté heslo

Na co si dát pozor při výběru trouby

V dobré troubě připravíte jakékoliv jídlo. Nejen pečením, grilováním nebo pomalým „tažením“ při nízké teplotě, ale i v páře. Těch nejlepších výsledků ale dosáhnete použitím více metod najednou. Jestli právě tohoto kuchyňského pomocníka vybíráte, poradíme, na co si dát pozor. Pět jednoduchých tipů vám může ušetřit hodně zklamání i  vyhozených peněz. 

  1. Objem tak akorát

Trouby se liší svým objemem, a to podstatně. Pokud si chcete ušetřit nepříjemné překvapení, kdy se vám třeba svatomartinská husa do trouby nevejde, zbystřete. „Větší rodiny nebo domácnosti, kde se hodně peče, rozhodně využijí velké trouby o 73 litrech vnitřního objemu. Výhodné je i to, že umožňují péct i na čtyřech úrovních najednou, aniž by se smíchaly chuti a vůně,“ radí Darina Papáčová, odbornice Whirlpool, a dodává: „Svátečním kuchařům v malých bytech zpravidla postačí spotřebiče o objemu kolem 40 litrů.“  

  1. Přidejte páru

Zdravá, nutričně hodnotná jídla s nízkým obsahem tuku, která si zachovala přirozenou chuť surovin, jsou v kurzu. A je přitom jedno, jestli dáváte přednost plné chuti šťavnatého steaku, nebo jste zapřisáhlý vegetarián a milujete zeleninu na sto způsobů. Vedle klasického pečení a grilování se proto v troubách stále více zabydluje i pára. Tento báječný kulinářský vynález vám zajistí svěží křupavou zeleninu bez soli, lahodné, šťavnaté maso i nadýchané dezerty a ušetří vám až třetinu času. Zatímco před lety byly parní trouby vyloženě luxusní záležitostí, jsou stále dostupnější. Tato investice se vám rychle vrátí v podobě zdravého jídla i netušených kuchařských možností.

„Trouby s technologií SteamSense umožňují pečení se třemi stupni páry v kombinaci s horkým vzduchem o ideální teplotě 140-220 °C. Hodí se například pro přípravu větších kusů masa, drůbeže, ryb vcelku, koláčů nebo chleba, které upeče bez úbytku hmotnosti a vysušení. Technologie SteamSense+ nabízí vedle kombinovaného pečení i přípravu pokrmů ve 100% páře, aby se jídlo nevysušilo. Tento způsob se hodí třeba pro přípravu ryb, drůbežího masa, zeleniny, rýže a cereálií. V obou případech jde o plnohodnotné parní trouby řízené senzory s parním generátorem a zásobníkem na vodu, nikoliv o trouby s párou vznikající odpařováním ze dna nebo jiné nádoby umístěné na dně trouby,“ doplňuje Darina Papáčová.

  1. Přizvěte si inteligentního asistenta

„Inteligentní technologie 6. SMYSL snímá pomocí senzorů důležité parametry prostředí v troubě. A podle zvoleného receptu automaticky nastaví a také průběžné upravuje čas, teplotu a u parních trub i vlhkost vzduchu. Formou jednoduchých pokynů v češtině vás provede krok za krokem celým procesem přípravy jídla, takže se můžete směle pustit i do náročnější kulinářské kreace, na kterou jste si zatím netroufli. Pokrm se pokaždé povede. Navíc při co nejnižší spotřebě energie,“ radí Darina Papáčová.

Tip odborníka:

Nevíte, jak poznat, jestli je už maso tak akorát a koláč upečený? Pomůže sonda. A když chcete mít naprostou jistotu, vyberte si troubu z nové řady Whirlpool W Collection s patentovanou sondou MultiSense se čtyřmi senzorickými body. Je samonosná, takže ji umístíte nejen do masa, ale i do chleba nebo koláče, a neponoří se.

 Multifunkční talenti

Může se stát, že nevíte, jak se rozhodnout, nebo máte málo místa. V takovém případě je pro vás možná tou nejlepší volbou multifunkční spotřebič. Například multifunkční mikrovlnná trouba, která dovede nejen ohřívat, ale i plnohodnotně péct horkým vzduchem jako tradiční trouba. A také grilovat nebo vařit v páře pomocí speciální nádoby. Může i zapékat a dokonce také smažit do křupava – jako třeba horkovzdušná fritéza. To díky unikátní technologii Whirlpool Crisp a CrispFry, a speciálnímu talíři Crisp.

Možná, že je pro vás jako stvořená jiná novinka – turbo trouba. „Kombinuje výhody tradičního trouby s horní, spodním a horkovzdušným pečením horkovzdušného pečení a mikrovln. Představuje vlastně dva samostatné spotřebiče v jednom, a nenárokuje si víc, než 45 cm na výšku. S její pomocí připravíte spoustu dobrot v polovičním čase, a vejde se i do nejmenšího 1+KK,“ dodává Darina Papáčová.

  1. Technologie pro kuchaře nové generace

Konektivita spotřebičů je jasný trend. Digitalizované, synchronizované a koordinované spotřebiče s Wi-Fi: to je přesně to, co hledáte, pokud patříte ke kuchařům s prsty přirostlými k mobilu nebo tabletu. Takové spotřebiče můžete nejen ovládat odkudkoli, ale hlavně lépe. „Aplikace 6th Sense Live intuitivně vede zákazníka krok za krokem, a povýší běžné pečení na nevšední kulinářské dobrodružství. Aplikace navíc nabízí recepty, užitečné rady a návody jak zajistit, že se každé jídlo bude v ústech jen rozplývat,“ uzavírá Darina Papáčová.

Share This