Z Vršovic se stala mekka hipsterů, z bytu se vyloupl krásný domov. Ani za jedním nestojí kupa peněz.

Když si majitel v roce 2009 pořídil byt ve Vršovicích, tehdy ještě ne tak trendové pražské čtvrti, neměl potřebu ho hned upravovat. Nechával ho několik let ve stejném stavu a bez větších zásahů. Teprve letos poprosil svého italského přítele, designéra z interiérové firmy Stag Pads, Daniela Federico Melilliho, aby mu pomohl s renovací.

„Hlavním hybatelem rekonstrukce byla kompletní rekonstrukce koupelny. Ta to již nutně potřebovala a při té příležitosti jsme také sjednotili styl celého bytu,“ říká Daniel Melilli. Pečlivým výběrem jednotlivých kusů nábytku vznikl vyvážený mix osobitých artefaktů a cenově dostupného vybavení z IKEA.

09_08_2016_byt_ve_vrsovicich_(1)

Obývací pokoj je díky přilehlému balkonu, kterým proniká do místnosti spoustu denního světla, svěžím a světlým místem. Designér si tak mohl dovolit použít tmavé odstíny vybavení a doplňků, jako je sedačka nebo obraz s originálním motivem.

09_08_2016_byt_ve_vrsovicich_(2)

Naproti sedačce a konferenčnímu stolku se nachází zavěšená komoda a kolekce zarámovaných plakátů ve filmovém duchu. Nábytek kombinuje světlé přírodní dřevo a lak v bílém odstínu. Celý koncept obývacího pokoje skvěle doplňuje černobílý pruhovaný běhoun.

09_08_2016_byt_ve_vrsovicich_(3)

Zbylou část obývacího pokoje tvoří koutek, který plní několik funkcí. Malá knihovna, místo pro dekorace a kytky, pracovní stolek, případně také jako jídelní kout. Vše v černobílém ladění doplněném o kontrastní žlutou barvu, která celému obývacímu pokoji dodává veselou a zářivou atmosféru.

09_08_2016_byt_ve_vrsovicich_(4)

K obývacímu pokoji náleží malý kuchyňský kout v krémově bílém provedení a jednoduchém designu. Jídelní část tvoří barový stolek s originálně zvoleným osvětlením, které rozsvěcuje místnost nejen doslova, ale i pomyslně díky své žluté barvě. Na každém místě, kde je to možné, nechybí ani dostatek květin.

Daniel Melilli vysvětluje, jak vybíral materiály a barvy při renovaci: „Pro obývací prostor a ložnici jsme použili modrou, žlutou, bílou a černou, které jsme kombinovali se světlým dřevem.“ Koupelna je pak černobílá doplněná o nábytek v tmavém dřevě. „Pro optické zvětšení koupelny jsme použili dlouhé bílé dlaždice na zdi a mřížkovanou podlahu. Majitel si přál dodržet pouze barevné schéma, jinak nám dopřál zcela volnou ruku,“ pochvaluje si designér.

09_08_2016_byt_ve_vrsovicich_(5)

V ložnici dominuje stěna elegantní chladně modré barvy a několik černých doplňků, kterým výborně sekunduje sestava stejných barev jako v obývacím pokoji: žlutá, šedá, bílá. Designer se plně dodržel majitelovo přání, zachovat stejné barevné schéma. Nad velkou manželskou postelí nechybí originální zarámovaný plakát žraloka, který určitě zaujme ihned při vstupu každého návštěvníka.

09_08_2016_byt_ve_vrsovicich_(6)

Šatní skříně naproti postele ložnici opticky zvětšují díky zrcadlovým dveřím, zároveň celou místnost dostatečně prosvětlují. Vedle šatní skříně je umístěná knihovna, ve které najdeme i místo na fotky a dekorativní předměty. Celý prostor zakončuje pracovní kout navržený v bílé barvě, ideální pro produktivní práci. Ani zde není nouze o zelené květiny.

09_08_2016_byt_ve_vrsovicich_(7)

Koupena v černobílém hávu je už na první pohled luxusní záležitostí. Velká kouřová i čirá zrcadla a bílé dlaždice jako obložení stěn celou místnost výrazně opticky zvětšují a bodové žárovky vytváří efektní světelnou atmosféru. Doplňky, jako jsou ručníky nebo běhoun, jsou opět sladěny v černobílé kombinaci.

09_08_2016_byt_ve_vrsovicich_(8)

Černobílé barvy dokonale doplňuje kus nábytku v přírodním odstínu. Stejně jako v ostatních místnostech, ani v této nechybí živé květiny.

Vršovická přestavba je inspirativní i proto, že ačkoliv je originální a působí od prvního okamžiku příjemně, nejedná se o nákladný projekt. Při rekonstrukci bytu se veškeré kroky řídily podle peněz: „Hlavní roli hrál rozpočet. Na celou ralizaci jsme měli velmi omezené prostředky a většina z nich padla právě na koupelnu. Na ložnici a obývací prostor zbylo velmi málo, ale i s tím jsme si poradili.  Kombinovali jsme kousky z Ikea, které jsme různě přemalovali, nebo využili jinak, než byl původní účel a také jsme použili řadu věcí z bazarů,“ dodává designér Daniel Melilli.

Share This