Pro běžné skladování potravin je ideální klasická kombinovaná chladnička s mrazákem, její větší sestra „amerika“ nebo kombinace monoklimatické chladničky a skříňového mrazáku připomínajícího lednici ‒ tyto spotřebiče mají své místo v kuchyni. Pokud ale máte velkou zahradu a každoroční úrodu vlastního ovoce a zeleniny, nebo spoustu masa ze zabíjačky, pořiďte si velký truhlicový mrazák, připomínající pulty v obchodě. A dejte ho někam do sklepa nebo do technické místnosti, pokud sklep nemáte. Při výběru se vyplatí důkladně zvážit tři nejdůležitější parametry. Jaké to jsou?

 Zaprvé: Objem

První, na co byste se měli zaměřit, je velikost mrazáku. Objem je uváděn v litrech, samotné číslo vám ale moc neřekne. Někdo rozlišuje hrubý a užitný objem mrazáku. Řiďte se tím užitným, hrubý v sobě zahrnuje i prostory, které se k mrazení využít nedají.

Aby byla provoz ekonomický, měl by být mrazák zaplněný alespoň ze 70 %. Proto zvolte raději menší, který budete mít většinu času téměř plný, než větší a využitý pouze z poloviny. Na osobu se osvědčila kapacita 40 litrů. Jste-li ale majiteli zahrádky nebo dokonce chováte slepice, králíky nebo pašíka, bez váhání sáhněte po modelu s vnitřním objemem 150-200 litrů.

Za druhé: Výkon a spotřeba

Mrazák by nikdy neměl být umístěn přímo vedle topení nebo jiného zdroje tepla, ale ani v místnosti, kterou vytápíte na příjemnou pokojovou teplotu. Čím nižší bude teplota v místnosti s mrazákem, tím nižší bude spotřeba elektrické energie a výsledný účet za elektřinu. Při umístění mrazáku myslete navíc i na nepravidelný hluk, který mrazák vydává. Proto je vhodné jej umístit do míst, kde netrávíte svůj čas. Vhodným řešením je technická místnost, chodba nebo sklep s teplotou alespoň 10 °C.

Přesnou informaci o spotřebiči získáte z energetického štítku – na něm vidíte nejen, do jaké energetické třídy je zařazen, ale i roční spotřebu v kWh, vnitřní kapacitu a hlučnost v dB.

Za třetí: Flexibilita

Někdy potřebujete mrazit, někdy byste naopak radši získali prostor s teplotou sklepa, který prostě nemáte. „Je praktické, když můžete intenzitu chladicího výkonu měnit podle momentální situace. Na trhu jsou už i modely, které vám nabídnou si vybrat mezi hlubokým či běžným mrazením i chlazením. Jako třeba pultový mrazák Hisense FT237D4BW21, u něhož můžete teplotu nastavit stiskem jediného tlačítka na -18 °C, -24 °C nebo +2 °C či +8 °C. Budete tak mít obrazně řečeno otevřená zadní vrátka pro situace, kdy budete potřebovat víc sklep nebo chladničku, než mrazák,“ doporučuje Rok Omladič, produktový manažer značky Hisense.

Share This